Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Δεσμώτες στην αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα


Ανάσα ελευθερίας σήμερα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, έτσι δεν είναι;. Δεν πιστεύω να μην ενθουσιαστήκατε που θα σας επιτρέψουν να κυκλοφορείτε σε ακτίνα μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων και μέχρι τις 21:00; Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να μην λαχτάρησε όσο τίποτα μια επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο έτσι;;

Σοβαρά τώρα, τόσος ντόρος αυτές τις μέρες μόνο και μόνο για να ανακοινώσουν εν τέλει μια ακόμα παράταση "δύο ακόμα εβδομάδων" για Απρίλιο και βλέπουμε...Ένα φτηνό επικοινωνιακό τρικ από τα ξεφτιλισμένα ΜΜΕ που είχε ως μοναδικό στόχο να κατευνάσει την ένταση και την αντίδραση που υπήρχε τελευταία στις πλατείες και τελικά το πέτυχε. Πέταξαν το τυράκι και το φάγανε. Μαστίγιο και καρότο-εγγυημένα αποτελέσματα. Καμία έκπληξη

 Δεν γίνατε φέτος δούλοι, πάντοτε ήσασταν. Απλώς φέτος αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Πάντοτε υπακούατε σε παράλογους νόμους που ψήφιζε ο εκάστοτε μεσσίας σας. Πάντοτε ελπίζατε ότι ο δικός σας εκλεκτός θα ήταν καλύτερος από τον αντίπαλο "εχθρό". Πάντοτε δουλεύατε και δίνατε το 80% των χρημάτων σας στους άεργους και διεφθαρμένους τεμπέληδες που σας υπόσχονταν ένα καλύτερο μέλλον. Πάντοτε τρέχατε να φιλήσετε το χέρι του υποψήφιου αφεντικού σας. Πάντοτε ψηφίζατε και δίνατε το ελεύθερο σε ένα μελλοντικό δυναστή να αποφασίζει για εσάς, χωρίς εσάς.

 Δεν αντιλαμβάνεστε το προφανές, ότι από τη στιγμή που νομιμοποιείτε κάποιον να έχει απόλυτη εξουσία στη ζωή σας και στο πορτοφόλι σας, τότε αυτή η ζωή δεν ανήκει σε εσάς αλλά σε εκείνον. Εσείς τους δώσατε το δικαίωμα να ασελγήσουν στα δικαιώματά σας. Εσείς τους επιτρέψατε να κάνουν ότι γουστάρουν με τις ζωές σας. Είναι σα να σε υποχρεώνει κάποιος με την απειλή όπλου να διαχειρίζεται τα χρήματά σου αντί για εσένα και μετά να παραπονιέσαι ότι δεν τα αξιοποίησε για το συμφέρον σου αλλά για το δικό του. 

Δεν καταλαβαίνετε ότι είστε μέρος ενός στημένου παιχνιδιού. Ενός παιγνίου που έχετε ήδη χάσει πριν καν επιχειρήσετε να παίξετε. Δεν υπάρχουν εκλογές, δεν υπάρχει αντιπροσώπευση στη Βουλή. Δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους. Υπάρχουν μόνο οι πολιτικοί και η πλέμπα. Τα αφεντικά και οι δούλοι.  

Η δουλεία και η σκλαβιά δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, απλώς μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία».. Ολιγαρχία. Τυραννία. Οικογενειοκρατία. Δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε επειδή γεννηθήκατε μέσα σε αυτό το σύστημα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς κράτος, φόρους και πολιτικούς. Θεωρείτε a priori δεδομένο ότι κάποιος θα πρέπει να εξουσιάζει τη ζωή σας, διαφορετικά θα επικρατούσε χάος! 



Έχετε αντικαταστήσει την έννοια του Θεού με το κράτος. 


Ζείτε σε μία αυστηρά οριοθετημένη πλάνη επειδή σας ψαλίδισαν από παιδιά την δυνατότητα να σκεφτείτε έξω από αυτό το πλαίσιο. Είστε οι δεσμώτες στην αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα. Δεν γνωρίζετε άλλη πραγματικότητα πέρα από αυτή που σας δίδαξαν οι προηγούμενοι δεσμώτες. 

Αρκεί, όμως, να αναρωτηθείτε κατά πόσο έχουμε ανάγκη τους πολιτικούς; Πόση ανάγκη έχουμε εμείς αυτούς και πόση ανάγκη έχουν αυτοί εμάς; Οι ανθρώπινες κοινωνίες επιβίωσαν και προόδευσαν χωρίς κράτη και χωρίς πολιτικούς για χιλιάδες χρόνια. Γιατί τώρα θα πρέπει να θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξή τους;

Πηγή